شنبه، ۲۷ اسفند ۱۴۰۱
اهمیت مدیریت ریسک در بازار رمزارزی، که یک محیط پویا است، بسیار حائز اهمیت است. به طور ساده، سفارش توقف ضرر یکی از ساده ترین تدابیر مدیریت ریسکی است که یک معاملهگر میتواند بگیرد. این سفارش، نه تنها سود حاصل احتمالی شما را محدود میکند، بلکه به شما کمک میکند از معاملات غیرمنطقی پرهیز کنید.
در مقاله زیر، ما به بررسی نزدیکتر سفارشات توقف ضرر خواهیم پرداخت و در این فرآیند، در مورد اهمیت آنها و انواع مختلفی از سفارشات توقف ضرر و نحوه و دلیل استفاده از آنها در هنگام معاملهگری با رمزارزها، آموزش داده خواهیم شد.
بیایید شروع کنیم!
سفارش حد ضرر یک سفارش است که معاملهگران به معاملات خود الصاق میکنند تا در صورتی که بازار به سمت خلافشان حرکت کند، از یک موقعیت خارج شوند.
همانطور که از نام آن پیداست، سفارشات توقف ضرر برای محدود کردن ضرر معاملهگر طراحی شدهاند و با بستن یک موقعیت در صورتی که بازار به سمت معاملهگر حرکت کند، ضرر معاملهگر را محدود میکنند. به عنوان مثال، اگر یک موقعیت کوتاه را باز کنید، امیدوارید قیمت کاهش پیدا کند. با این حال، اگر جفت ارز به جای کاهش قیمت، افزایش قیمت پیدا کند، شما در حال تجمع ضرر برای حساب معاملاتی خود هستید. اگر این ضررها ادامه پیدا کند، حساب معاملاتی شما ممکن است تخریب شود. تنظیم یک سفارش توقف ضرر به شما اجازه میدهد تا در صورت رسیدن ضررهای محقق شده در حساب معاملاتی شما به یک سطح خاص، موقعیت خود را به صورت خودکار ببندید.
سطح توقف ضرر برای موقعیت فروش (شورت) بالاتر از قیمت فروش تعیین می شود. وقتی شما به بازار مخالفت می کنید، انتظار دارید قیمت ها کاهش یابند. اگر بازار در مسیر صعودی قرار بگیرد، به معنی این است که حساب تجاری شما خسارت می بیند. تعیین سطح توقف ضرر، به شما کمک می کند تا خسارت های شما محدود شده و کنترل شوند.
سفارش توقف ضرر برای موقعیت خرید (لانگ) در زیر قیمت ورودی تعیین می شود. وقتی شما یک موقعیت بلند را باز می کنید، انتظار دارید قیمت به بالا برود. بنابراین، در این حالت، معکوس کاهش قیمت، ریسک شما است. در صورتی که قیمت کاهش پیدا کند، تعیین سطح توقف ضرر باعث می شود معامله شما در یک سطح خاص بسته شده و حساب شما از خسارت های بیشتر جلوگیری میکند.
استفاده از سیستم stop-loss سقف زیان شما را تعیین میکند. همانطور که اشاره شد، استفاده از سیستم stop-loss سقف زیان شما را محدود میکند. این سیستم به شما اطمینان میدهد که در صورت وقوع بدترین حالت ممکن، تنها مبلغی که میتوانید از دست بدهید، مبلغی است که میتوانید خود را آن را تحمل کنید، به خصوص وقتی که با معامله با سرمایهگذاری مرزنگاری شده (margin trading) روبرو هستید. استفاده از این سیستم میتواند تضمین کند که هیچ یک از معاملات بد شما نتواند به طور قابل توجهی بر روی حساب شما تاثیر بگذارد و آن را بیش از مقدار تعیین شده سقف زیان تحت تاثیر قرار دهد.
به عنوان مثال، فرض کنید یک حساب به مبلغ 1000 دلار دارید و سیستم stop-loss را در حد 50 دلار تنظیم کردهاید. در صورتی که بازار به سمت شما حرکت نماید، حداکثر میتوانید 50 دلار را از دست بدهید. اما اگر شما از سیستم stop-loss استفاده نکنید، یک معامله بد میتواند به طور کامل حساب شما را از بین ببرد.
Trailing stop به چندین پیپ پایینتر از قیمت بازار فعلی در موقعیت خریداری شده اضافه میشود. این بدان معناست که هنگامی که قیمت در یک موقعیت باز به بالا میرود و سود شما افزایش مییابد، trailing stop نیز با آن به بالا میرود. زمانی که روند تغییر کرده و بازار رو به روند نزولی رفته است، موقعیت شما زمانی که قیمت بازار به trailing stop رسید، بسته خواهد شد.
Trailing stop در موقعیت فروش کوتاه در نقاط خاصی بالاتر از قیمت بازار قرار میگیرد. همانطور که روند نزولی ادامه مییابد، trailing stop به سمت پایین ادامه مییابد و در صورتی که بازار به روند خریداری رو بگیرد، سود شما تأمین خواهد شد.
هیچ کس حرفهای یا تازهکار در بازار معاملاتی از تحریکات عاطفی هنگام معامله جدا نیست، به خصوص زمانی که خود را در موقعیتی ناپسند قرار میدهند. تنظیم یک stop-loss به شما کمک میکند تا از تصمیمات عاطفی که ممکن است بر روی معامله شما تأثیر منفی داشته باشد جلوگیری کنید. بدون استفاده از stop-loss، شما ممکن است در شرایطی که باعث شکست معامله شما میشود، پانیک کنید و موقعیت خود را به صورت ناگهانی ببندید. همچنین ممکن است در شرایطی که تجارب نامطلوبی دارید، برای بیشتر ماندن در یک معامله زیانبار، تمایل پیدا کنید. استفاده از stop-loss به شما این اطمینان را میدهد که با راهبری روش خود ادامه دهید.
برای مثال، فرض کنید شما آنالیز خود را انجام دادهاید و Ethereum را خریداری کردهاید، اما موقعیت شما دارای stop-loss نمیباشد. هنگامی که ETH شروع به کاهش میکند، همانطور که پس از ادغام اتفاق افتاد، شما هنوز هم اعتقاد دارید که تحلیل خود صحیح است و در آینده قیمت ETH مجدداً افزایش خواهد یافت. اگر ETH به شدت کاهش پیدا کند، شما تمایل دارید موقعیت خود را بازگشایی کنید، که ممکن است باعث از بین رفتن حساب شما شود.
ترکیبی از حداقل دوره زمانی بین معاملات و یا میزان تغییرات قیمت در بازار، حداقل تعیین میکند که حداقل قیمتی که باید برای بازاریابی و یا خرید تعیین کنیم، چیست. اگر این مقدار کم باشد، نقطه ورود و خروج با حسابرسی کمتری محافظت میشود. اگر این مقدار بالا باشد، خروج از بازار با حسابرسی بیشتری تضمین میشود. هدف این روش تنظیم حداقل خطر در معاملات با رعایت حجم و نوسانات بازار است. به عنوان مثال، با استفاده از شاخصهای فنی مانند ATR که نشان دهنده نوسانات بازار است، میتوان حداقل تعیین کرد. همانطور که نوسانات بازار بیشتر شود، حداقل تعیین شده برای تأمین محافظت نیز بیشتر میشود و در صورت کاهش نوسانات بازار، تأمین محافظت با حداقل تعیین شده، حفظ خطر بیشتر میشود.
محافظت زمانبندی شده، محافظت خروج پس از گذشت زمان تعیین شده است. به عبارت دیگر، یک موقعیت باز پس از گذشت مدت زمان مشخصی بسته خواهد شد، بدون در نظر گرفتن نوسان قیمت. معمولا، شما به یک مدت زمانی به معاملات خود اجازه میدهید تا اگر نوسانات بازار کافی نباشد، آنها را بسته و سرمایه خود را آزاد کنید تا به جای باقی ماندن در یک "معامله مرده"، به دنبال داراییهایی با مزیت ترید شوید.
شما میتوانید محافظت زمانبندی شده را بر اساس استراتژی ترید خود در دقایق، ساعتها، هفتهها و غیره تنظیم کنید. به عنوان مثال، تریدرهای روزانه میتوانند موقعیتهای خود را برای بسته شدن در یک زمان مشخص در روز تنظیم کنند زیرا آنها معمولا موقعیتهای باز خود را در شب نگه نمیدارند.
توقف ضرر سهام یا Equity stop-loss، معمولترین نوع توقف ضرر است. به آن توقف ضرر درصدی هم میگویند زیرا سطح توقف ضرر براساس میزان سرمایهای است که شما میتوانید از دست بدهید. موقعیت شما در صورت رسیدن به میزان ضرر مشخص شده بسته میشود. البته نوع این توقف ضرر بسته به پروفایل ریسکی که دارید متفاوت است.
توقف ضرر نموداری یا Chart stop-loss از الگوهای نمودار و شاخصهای فنی برای تعیین سطح بهینه توقف ضرر استفاده میکند. در این نوع توقف ضرر، معاملهگران از سطوح پشتیبانی و مقاومت، قیمتهای قبلی بالاتر و پایینتر، خطوط روند و میانگینهای متحرک و سایر شاخصهای فنی استفاده میکنند.
علیرغم مزایای اثبات شده آن به عنوان یک ابزار مدیریت ریسک، سفارشهای توقف ضرر ممکن است معایبی داشته باشند که معاملهگران را در معرض آسیب قرار میدهند. بزرگترین معایب آن این است که نوسانات بسیار کوتاهمدت و بسیار شدید میتوانند توقف ضرر را فعال کنند، به خصوص اگر فاصله بین قیمت ورود و توقف ضرر کم باشد.
به طور معمول، بازاری با نوسانات به شدت بالا، مانند بازار رمزارزی، به شدت به شلیکهای کوتاه مدت از نوسانات بسیار شدید مستعد است که به دنبال بازگشت لحظهای قیمت باشد. در این موارد، توقف ضرر شما ممکن است قبل از بازگشت قیمت و بدون اتخاذ روند جدید فعال شود. برای جلوگیری از این مشکل، باید به ترکیب توقفهای مختلفی مانند توقف ضرر ولاتیلیتی، توقف ضرر سهام و توقف ضرر ردیابی کننده فکر کنید.